LEIF DE LEEUW BAND - WHERE WE’RE HEADING

 

 “ De songs zijn goed geschreven en er zitten zoveel jammomenten in… “

De Leif de Leeuw band is de Nederlandse rock/blues band rond het 25-jarig gitaarfenomeen Leif de Leeuw. Zijn rolmodellen zijn onder meer David Gilmour, Joe Walsh, Jeff Beck, Larry Carlton, Paul Kossoff en Andy Powell, maar vooral Johnny Winter. In 2009, op zijn vijftiende, won hij voor het éérst (en in 2013 opnieuw) de prestigieuze Sena Young Talent Guitar Award. Sindsdien timmerde hij stevig aan zijn toekomst doorheen de Europese muziek scene. Leif de Leeuw studeerde gitaar aan de popafdeling van het Codarts Conservatorium in R’dam. De erkenning groeide gestatig, want in 2014 was de band de winnaar van de Dutch Blues Challenge en een jaar later, werden ze tijdens de European Blues Awards 2015 uitgeroepen als “Best Band”.

Na hun ‘EP Deluxe (2014) was in 2016 ‘Leelah’ -genoemd naar de Amerikaanse transseksueel Leelah Alcorn, die op 17-jarige leeftijd in 2014 zelfmoord pleegde- hun debuut studio album. ‘Live in Concert’ -de opvolger van het 2017 album ‘Until Better Times’- was het éérste live album van de Leif de Leeuw band, dat ze in 2018 opnamen op het poppodium Bibelot, gevestigd in het Energiehuis te Dordrecht. Het podium is één van de kernpodia in Nederland, waartoe ook zalen als Paradiso in A’dam en 013 in Tilburg horen.

In februari verscheen hun derde studio album ‘Where We’re Heading’. Het is het werk van de kernleden van de band: Leif de Leeuw (gitaar), Sem Jansen (zang, gitaar), Tim Koning (drums) & Boris Oud (bas, zang). Er werkten naast Joram Bemelmans (tweede drummer) ook “extra” muzikanten mee als Sven Figee (Hammond), Berthil Busstra (Rhodes), Jasper Ras (percussie, zang), Maaike Adegeest & Djoeke Boomsma (achtergrondzang) en, op “Drive On” gitarist Alex Labrie, die ook mee de muziek schreef. Leif de Leeuw schreef de muziek van al de andere nummers en, samen met Sem Jansen, de teksten van de meeste nummers. Djoeke Boomsma schreef mee aan “Running”.

‘Where We’re Heading’ is een uitstekend rock album dat, stevig geworteld in de blues, ook graag met andere muziekgenres flirt. Leif de Leeuw en zijn band kenmerken zich door adembenemende gitaarsolo's, twee groovende complementaire drummers, twin-lead gitaren en keys. Ze creëren zo hun eigen sound, waarbij ze invloeden van muziek van de afgelopen decennia mixen, variërend van rechttoe rechtaan rock tot blues, soul, funk fusion en singer-songwriter materiaal. Vanaf de opener is het duidelijk waar Leif de Leeuw en Sem Jansen hun inspiratie voor de muziek, maar ook de teksten vinden. In “James” zingt Jansen over “a white boy brought up in the right side of the city” terwijl beide gitaren de jam levendig en aanstekelig houden. “Playing in a Band” voelt aan als de indrukken van een band, die een lange roadtrip door de Amerikaanse Staten maakt. Het slepende “Do me Wrong” heeft alle ingredienten van een gedegen blues song en, “Running” alles van een singer-songwriter nummer. In een tweede instrumental “Funky Gumbo” proef je de aroma’s van New Orléans. In “All you Do” hoor je ook invloeden uit The Big Easy, de stad, die in 1718 door Jean-Baptiste Le Moyne de Bienville gesticht werd en genoemd is naar de Fransman Filips II van Orléans. “Drive On” zet je met verhalen over whiskey en ritten over lange onbereden wegen in Allman Brothers Band stijl, terug “on the road”. Met “The Gypsy Flies” sluit het album met een derde instrumental af. Het is een funky nummer waarin ook jazz en rock, een deel van deze geslaagde fusion uitmaken. 

 “Met ‘Where We’re Heading’ slaat de Leif de Leeuw band met twee drums en toetsen een andere, vrijere weg in. Leif de Leeuw en zijn band laten inderdaad horen, dat ze momenteel “de” zuidelijke-jamband-sensatie-in-Europa zijn…“ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

Check voor alle tourdatums de website van de artiest!

 

Album track list:
01. Baby James* - 02. James - 03. Playing in a Band - 04. Do me Wrong - 05. Running - 06. Funky Gumbo* - 07. Where I’m Heading - 08. All you Do - 09. Drive On - 10. The Gypsy Flies* / Music © 2020 by: Leif de Leeuw band & Alex Labrie (9) - Lyrics by: Sem Jansen & Leif de Leeuw (3,5-8) and Djoeke Boomsma (5) - *Instrumental - Produced by: Jasper Ras – R.A.M.

Album line-up Leif de Leeuw band:
Leif de Leeuw: guitar, bvs (3) / Sem Jansen: vocs, guitar / Tim Koning & Joram Bemelmans: drums, percussion / Boris Oud: bass, vocs – Additional musicians: Sven Figee: Hammond (1-5,7-9) / Berthil Busstra: Rhodes (6,10) / Jasper Ras: percussion (1,8,9), vocs (3) / Maaike Adegeest: b-vocs (1-3,5,8,9) / Djoeke Boomsma: b-vocs (1-3,8,9) / Alex Labrie: guitar (9)

Discography Leif de Leeuw Band:
Where We’re Heading [2020] | Live In Concert (Recorded at Bibelot in Dordrecht, NL – 2018) [2018] | Until Better Times [2017] | Leelah [2016] | EP Deluxe [2014] |

 

Artiest info
Website  
 

Label: Continental Record Services

video